Iedereen heeft problemen – ze horen gewoon bij het leven. Iedereen gaat er ook op een andere manier mee om. We vragen ons vaak af of we het advies moeten inwinnen van een psycholoog of psychotherapeut. De mens is ook een sociaal wezen – daarom hoeft hij problemen niet alleen op te lossen.
Het is een veel beter idee om hulp te zoeken. Ontdek wat de verschillen zijn tussen een psycholoog en een psychotherapeut. Psychische stoornissen, problemen met emoties, verslavingen, problemen met het aangaan en onderhouden van interpersoonlijke relaties, depressie – geen van deze problemen lost zichzelf op.
In dergelijke situaties begint een persoon zich vaak af te vragen – een psycholoog of een psychotherapeut? Ontdek hoe deze twee beroepen verschillen. Dit zal u helpen de beste beslissing te nemen!
Blog categorie: Psycho-educatieINHOUDSOPGAVE:Wat is het verschil tussen een psycholoog en een psychotherapeut?Wie is een psycholoog?Wat doet een psychotherapeut?Psychotherapeut of psycholoog – wie te kiezen?
WAT IS HET VERSCHIL EEN PSYCHOLOOG VAN EEN PSYCHOTHERAPEUT?Sommigen denken misschien dat psychotherapeut en psycholoog synoniemen zijn. Ze betekenen echter niet hetzelfde. Een psycholoog kan psychotherapeut zijn, maar dat hoeft niet. Ook hoeft een psychotherapeut niet per se een psycholoog te zijn.
In Polen is er nog steeds geen wet op psychotherapie als zodanig en op het beroep van psychotherapeut. Daarom bepalen centra voor het opleiden van psychotherapeuten, wetenschappelijke verenigingen en de Poolse Federatie van Psychotherapie – al deze eenheden vormen onafhankelijk het kader waarin een psychotherapeut wordt opgeleid.
De psychotherapeut moet een universitair diploma hebben, een graduaat – afgestudeerd in sociale, humane of medische studies. Daarom kan een psychotherapeut een meester in de psychologie worden, maar dit kader is veel breder.
Iemand die psychotherapeut wil worden, moet de theoretische trend kiezen die hij in de loop van zijn opleiding zal onderzoeken. Het wordt gegeven op een school die voldoet aan de normen van de European Association for Psychotherapy of de Polish Psychotherapy Council. In ons land kun je kiezen uit meer dan twintig psychotherapeutische richtingen.
Wie is een psycholoog?
Een psycholoog mag – maar hoeft niet – een vervolgopleiding te kiezen om psychotherapeut te worden. Iedereen die een bijzondere vijfjarige masteropleiding voltooit, kan psycholoog worden. Let op, psychologie is een van de weinige studierichtingen in Polen die in het oude systeem wordt onderwezen – als uniforme masterstudies. Als universitaire opleiding is de psychologie nooit overgegaan op het Bologna-systeem.
In Polen verschijnen echter steeds vaker verschillende universiteiten en privéuniversiteiten, die studenten proberen te lokken en hen beloven hun opleiding in de psychologie in één, twee of drie jaar af te ronden.
Sommige scholen gaan zelfs zo ver om potentiële kandidaten te verzekeren dat ze geen middelbare schooldiploma nodig hebben. Dit is echter niet waar en klassiek misleidende mensen. Na een dergelijke opleiding wordt het recht op het voeren van de titel psycholoog niet verkregen.
Dergelijke kwalificaties, evenals het recht om het beroep van psycholoog uit te oefenen, worden alleen verleend door een vijfjarige master in psychologie. Toch worden er nog steeds veel mensen verleid door de wens om sneller een psychologische opleiding te volgen. Allemaal omdat psychologie nog steeds een van de meest populaire studiegebieden is.