De toename van oestrogeen kan je energieker, gemotiveerder, socialer en lichter maken.

0

Als u zich in dit stadium uitgeput voelt, kunt u het beste uw ijzergehalte controleren, vooral als u tijdens uw menstruatie hevig bloedt. Hoe om te gaan met voeding tijdens de folliculaire fase:

Probeer zaadcyclus, waarbij je verschillende soorten zaden consumeert in verschillende stadia van de cyclus. In de folliculaire en ovulatoire fase kun je baat hebben bij 2-4 eetlepels gemalen lijnzaad en pompoenpitten.

Deze zaden kunnen op natuurlijke wijze helpen de oestrogeenspiegels te verhogen.

Pompoenpitten bevatten zink, dat de aanmaak van progesteron kan ondersteunen, wat nodig is in de luteale fase.Het opnemen van gezonde vetten in uw dieet kan in dit stadium helpen. Ze komen voor in wilde zalm, extra vergine olijfolie, avocado enz. Lees meer over gezonde vetten.

Ovulatoire fase

In dit stadium bereikten de oestrogeenspiegels een piek in de hormonale drang van het lichaam naar de eisprong. In het dagelijks leven resulteert dit vaak in een goed humeur, een hoge productiviteit en een verhoogd libido.

Als je oestrogeen piekt, heb je mogelijk minder eetlust. Om er zeker van te zijn dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt, kies je licht voedsel zoals smoothies, soepen of stoofschotels, afhankelijk van het seizoen.

Zorg ervoor dat u eiwitbronnen consumeert om de bloedsuikerspiegel in evenwicht te brengen. Collageen in poedervorm toevoegen aan smoothies is een goed idee, omdat het niet de toevoegingen bevat die vaak in eiwitpoeders worden aangetroffen.

Luteale fase

Na de eisprong dalen de oestrogeenspiegels plotseling, met mogelijke gevolgen voor de stemming en het energieniveau. Een slecht humeur, hoofdpijn, spijsverteringsproblemen, acne en verlangen naar suiker zijn veelvoorkomende symptomen van PMS (premenstrueel syndroom).

PMS kan worden geaccentueerd door systemische ontsteking, waardoor cytokines stijgen. Het elimineren van geraffineerde suikers – die voorkomen in voedingsmiddelen zoals cake, koekjes en witbrood – kan een positieve invloed hebben op ontstekingen.

Omega 3-vetzuren, die voorkomen in vette vis, noten en zaden, kunnen ook helpen.

Het elimineren van bewerkte voedingsmiddelen, het eten van hele voedingsmiddelen en het verhogen van de consumptie van fruit en groenten (die antioxidanten bevatten) zijn andere goede strategieën om ontstekingen te bestrijden.

  • omega-3-vetzuren-die-voorkomen-in-vette-vis-noten-en-zaden-kunnen-ook-helpenIn deze fase is het ook raadzaam om de consumptie van rood vlees terug te brengen naar eenmaal per week en in plaats daarvan te kiezen voor kip, kalkoen en vis.
  • Probeer een handvol bessen per dag te eten – bij voorkeur biologisch, omdat PMS vaak wordt geaccentueerd door voedingsmiddelen die histamine bevatten.
  • Het verminderen van de consumptie van zuivelproducten, alcohol, bottenbouillon en gefermenteerd voedsel kan een positieve invloed hebben op het verlichten van PMS.
  • Naarmate de oestrogeenspiegels dalen, beginnen de progesteronspiegels te stijgen, een hormoon dat essentieel is om een ​​mogelijke zwangerschap te ondersteunen.

Gezien het vertragende effect van progesteron kan het spijsverteringsstelsel echter bijzonder traag zijn en kunt u last krijgen van constipatie. In dit stadium is het belangrijk om voedingsvezels in te nemen.

De meeste mensen voldoen niet aan de aanbevolen behoefte van 30 g per dag. Om constipatie te bestrijden, kunt u proberen een of twee kiwi’s per dag te eten. Vezels komen over het algemeen voor in fruit, groenten en peulvruchten.