Wat is intuïtieve voeding?

0

Intuïtief eten betekent luisteren naar de signalen die je lichaam uitzendt, en het draait allemaal om eigenliefde. Het intuïtieve eetmodel is in 1995 ontwikkeld door twee Californische diëtisten, Evelyn Tribole en Elyse Resch.

Bij de geboorte aten we allemaal volgens onze intuïtie. Kleine kinderen zijn het perfecte voorbeeld van intuïtieve voeding: ze eten wanneer ze honger hebben en stoppen wanneer ze vol zijn. De hoeveelheid voedsel die ze binnenkrijgen, verandert vrijwel elke dag.

De ene keer eten ze twee hele gangen, de andere keer stoppen ze al na een paar happen.

Naarmate we ouder worden, gebruiken we intuïtie steeds minder als het om eten gaat. Tijdens de kindertijd wordt ons verteld dat als we een toetje willen, we eerst moeten afmaken wat we op het bord hebben. We hebben geleerd dat er goed en ander slecht voedsel is. Het resultaat van deze lessen?

Als volwassenen, als we ‘goed’ voedsel eten, voelen we ons goed over onszelf. Maar als we ‘slecht’ voedsel eten, voelen we ons uiteindelijk schuldig. Het doel van intuïtieve voeding is om de manier waarop we over eten denken radicaal te veranderen, en dit kan alleen door een nieuw leerproces.

Intuïtieve voeding is geen dieet; inderdaad, het is het tegenovergestelde. Je hoeft geen calorieën of macronutriënten te tellen en er is geen plan voor je maaltijden. Alle voedingsmiddelen zijn toegestaan. Als je eet terwijl je naar je lichaam luistert, leer je je meer bewust te zijn van de signalen die je ontvangt.

We eten wanneer we honger hebben, we stoppen wanneer we verzadiging bereiken. Zo begrijp je wat je op een bepaald moment echt nodig hebt. Het kan een salade zijn, maar ook een plak chocoladetaart. En dat is prima.

7 voordelen van intuïtieve voeding

Er zijn honderden onderzoeken die de voordelen van intuïtieve voeding documenteren. Zo ontdekte een Cambridge University Press-review van het verband tussen gezondheidsindicatoren en intuïtief eten dat er “constante associaties zijn van intuïtief eten met een lagere BMI en een betere psychologische gezondheid.”

Een metastudie uit 2006, gepubliceerd in het Journal of Counseling Psychology, bevestigde de positieve correlatie van intuïtieve voeding met welzijn, en de negatieve correlatie met problemen die verband houden met ongezonde lichaamsbeelden. Daarnaast is intuïtieve voeding gekoppeld aan:

  • 7-voordelen-van-intuitieve-voedinghoger gevoel van eigenwaarde
  • een positiever lichaamsbeeld
  • groter welzijn
  • een positieve invloed op de geestelijke gezondheid
  • lagere incidentie van eetstoornissen
  • hoger niveau van “goede” cholesterol (HDL)
  • lagere triglyceriden

Leer naar je lichaam te luisteren

Heb je jarenlang elke calorie geteld of talloze diëten geprobeerd? Het is normaal om een ​​beetje desoriëntatie te voelen als er geen regels meer zijn en je kunt eten wat je wilt. Maar probeer naar je lichaam te luisteren. Vraag jezelf af wat je nodig hebt op het specifieke moment dat je bent.

  • Het duurt even voordat je de signalen leert begrijpen.
    De 10 principes van intuïtieve voeding
  • Evelyn Tribole en Elyse Resch leggen de 10 principes van intuïtief eten uit in hun boek Intuitive Eating: A Revolutionary Program that Works.
  • Elimineer de dieetmentaliteit

Diëten zijn vaak gedoemd te mislukken, en ze zijn zeker geen langetermijnoplossing voor iedereen die op zoek is naar een gezond gewicht. Veel diëten leiden uiteindelijk tot gewichtstoename, onbedwingbare trek en schuldgevoelens als je je doelen niet bereikt.(1) Intuïtief eten is gebaseerd op de veronderstelling dat diëten gewoon niet werken.