Is arbobondgenoten gezond eten echt duurder?

Het veranderen van eetgewoonten is een complex proces dat tijd en geduld vergt. Het is niet gemakkelijk om oude en ingesleten gewoonten te vervangen door iets nieuws. Heel vaak wordt gezond eten ook geassocieerd met iets onsmakelijks en duurs. De prijs van voedsel is een van de redenen waarom het publiek vasthoudt aan traditionele diëten. Of is dit gewoon een mythe?

Hoe ziet een arbobondgenoten traditioneel dieet eruit?

De Poolse keuken is niet een van de gezondste. De belangrijkste elementen zijn vet en gebakken vlees, grote hoeveelheden aardappelen, gebakken kool en zware sauzen. Regionale gerechten, zoals pierogi, pens of gelei, wijken af van de normen voor gezonde voeding.

De meerderheid van de Polen eet een traditioneel dieet, terwijl het teveel aan vet in de voeding en het gebrek aan lichaamsbeweging bijdragen aan de toename van het aantal zwaarlijvige en zieke arbobondgenoten mensen.

De arbobondgenoten  meest voorkomende voedingsfouten

Te veel suiker consumeren – volgens een onderzoek van het CBOS consumeert een op de vier Polen regelmatig snoep en gebak, en een op de tien consumeert suikerhoudende dranken zoals coca-cola of sinas. Uit de gegevens van 2019 bleek dat de maandelijkse suikerconsumptie 0,94 kg/persoon bedroeg. Dat is bijna een heel pakket!De meest voorkomende voedingsfouten

Overmatige arbobondgenoten  zoutconsumptie – tegenwoordig wordt zout toegevoegd aan de meeste kant-en-klare levensmiddelen die in winkels verkrijgbaar zijn, specerijen, sauzen, brood of snacks. De norm voor zoutconsumptie is 5 g/dag (een platte theelepel). Volgens een analyse van het Instituut voor voedsel arbobondgenoten  en voeding bedraagt de dagelijkse zoutconsumptie onder de Polen ongeveer 11,5 g/persoon. Dit is twee keer zo hoog als de aanbevolen waarde. Een teveel aan zout in de voeding draagt bij tot aandoeningen van de bloedsomloop of nierstenen.

Te veel vet en vleesconsumptie – het Poolse dieet wordt grotendeels gedomineerd door dierlijke vetten, waarvan het aanbod moet worden beperkt. Braden en het eten van grote hoeveelheden rood vlees zijn de norm in Poolse huishoudens. Te veel verzadigd vet in de voeding is niet goed voor de gezondheid, vooral niet voor hart en bloedvaten.
Lage inname van vitaminen en mineralen – de componenten waaraan de Polen het vaakst een tekort hebben zijn vitamine D, calcium, ijzer en foliumzuur. Een onvoldoende consumptie van melk en melkproducten, verse groenten en fruit en voedingsvezels is bepalend voor gezondheidsproblemen. Bovendien vergeten de meeste Polen vitamine D-supplementen te nemen en zijn ze arbobondgenoten  onvoldoende aan de zon blootgesteld.

Principes van gezond etenPrincipes van gezond eten

Goede voeding is de basis voor het behoud van gezondheid en welzijn. Groenten en fruit moeten de basis vormen van elk dieet vanwege hun gehalte aan vitaminen, mineralen en vezels. Gezonde voeding is het vermogen om de juiste keuzes te maken om het lichaam te voeden, gebaseerd arbobondgenoten  op het bewustzijn van de consument van de rol en het gebruik van alle voedingsbestanddelen.