Wereldwijd sterven jaarlijks twee miljoen mensen aan beroepsziekten of ongelukken op het werk, meldde de International Labour Organization onlangs. Het aantal mensen dat gewond raakt of ziek wordt, is daar een veelvoud van. Wat vindt u de vijf gevaarlijkste beroepen en waarom? De uitslag van deze enquête wordt in het septembernummer van Bondgenoten Magazine gepubliceerd.
De redactie van BM heeft een lijst gemaakt van tien gevaarlijke beroepen. Om zeer verschillende redenen, lopen de mensen die ze uitoefenen het risico om gewond te raken, ziek te worden of zelfs te sterven. FNV Bondgenoten wil graag van u horen welke beroepen u echt gevaarlijk vindt. Inzenden kon tot 12 juli, dus de campagne is inmiddels beëindigd.
Op basis van de ingezonden lijstjes, stelt de redactie van BM een top vijf samen van de gevaarlijkste beroepen van Nederland. In het septembernummer portretteert de redactie de mensen die ze uitoefenen.
Kies de vijf gevaarlijkste beroepen van Nederland:
Taxichauffeur. Altijd haast, altijd in het hectische verkeer. En dan nog agressieve klanten ook.
Uitzendkracht. Komt opdraven als het druk is en wordt slecht geïnstrueerd. Uitzendkrachten lopen twee keer zoveel risico op een dodelijk ongeval dan een gemiddelde werknemer.
Werknemer in de landbouw. Deze loopt vijf keer meer kans op een ongeluk tijdens zijn werk. Landbouwmachines zijn de grote boosdoeners.
Lasser. Wordt dagelijks omringd door kankerverwekkende lasrook en loopt een bovengemiddeld risico op een dodelijk ongeval.
Ict’ er in de automatisering.
Werkt te hard en te veel. Loopt een groot risico op wat de Japanners ‘ karoshi’ noemen: zich dood werken.
Supermarktmedewerker. Een pistool onder uw neus of een klap op uw kop. Werken in de supermarkt is niet van gevaar ontbloot.
Bouwvakker. Traditioneel een beroep met een groot risico op ongelukken. Tegenwoordig speelt ook stress de bouwvakker parten.
Treinconducteur. Gaat het fout op het spoor, dan krijgt de conducteur het voor zijn kiezen. Reizigers slaan, spugen of duwen hem een mes tussen zijn ribben.
Magazijnmedewerker. Rijdt heel wat kilometers af op zijn vorkheftruck, maar is daar vaak niet voor opgeleid. In drie jaar tijd stierven er achttien.
Beursmedewerker.
In zijn ‘dealing room’ schreeuwt ie om het hardst. Voortdurende stress en te hard werken maken ook hem een ‘ karoshi’ -kandidaat.