Hoe herken je een ‘Internet-Troll’

0

Een internet-troll, forum-troll of messageboard-troll is een persoon die uitzonderlijke, opvallende en/of controversiele berichten plaatst met de bedoeling anderen uit de tent te lokken, deze opzettelijk te provoceren en ze vervolgens in een flaming discussie mee te trekken. Deze discussies eindigen doorgaans met een ‘flamewar’, een verbale oorlog met beschuldigingen en beledigingen.

Kenmerkend voor een internet-troll is dat hij deelneemt op fora met een geheel andere bedoeling dan de doorsnee mensen die deze fora bezoeken. Daarbij komt dat de internet-troll de andere deelnemers gewoon-nieuws wil laten geloven dat hij een ‘integer’ persoon is zonder verborgen agenda. Daarom zal hij ook berichten plaatsen die een serieuze inhoud hebben. Hij verraadt zich echter door zijn ruziezoekende aard en zijn sterke behoefte om gelijk te hebben, tezamen met zijn herhaaldelijke meldingen dat hij serieus is en bijvoorbeeld anderen ‘alleen maar wil helpen’.

Provocerend gedrag

Zijn typisch gespeeld optreden is die van iemand die naar de waarheid ‘zoekt’. Zodra hij mensen heeft geprovoceerd en ze het gevoel heeft gegeven dat zij dom zijn, daagt hij ze uit om juist hem te beledigen, zodat hij bij de moderators kan klagen dat hij wordt beledigd en een verzoek indient tot het bannen van zijn tegenstander(s). Hierbij deinst hij niet terug voor eindeloze discussies over de ‘rules’ van een board. Regels die door zijn slachtoffers zouden zijn overtreden.

Soms speelt een troll een kortdurend spel, maar het komt ook voor dat een internet-troll een strategie hanteert die maanden of jaren voorbereiding vergt, bijvoorbeeld door het inbrengen van ‘handlangers’, personages die hij aan zijn kant heeft gekregen om niet over te komen als iemand met enkel vijanden. Een troll heeft de neiging om de zwakste schakel(s) op bijvoorbeeld een discussieforum te vinden en deze tot geheim mikpunt te maken.

Tweedracht

Een internet-troll is een expert in het hergebruiken van de woorden van zijn tegenstanders met de bedoeling deze tegen hen te gebruiken. Zodra de internet-troll ‘beet’ heeft en een of meerdere slachtoffers heeft gevonden, probeert hij een breuk in de groep te bewerkstelligen door mensen tegen elkaar uit te spelen en tweedracht te zaaien. Vaak mislukt dit uiteindelijk, omdat de stijl en de toon van de discussiegroep een andere is dan die van de troll.

Een troll gebruikt bepaalde argumenten van anderen en citeert deze met het doel onrust, onduidelijkheid en frustratie te zaaien. Hij keert zich hierbij nooit tegen de hele groep, maar wil juist bepaalde personen isoleren. Hij richt zich voornamelijk op enkele mensen, bedient zich expres van halve waarheden en leugens en verdraait de woorden van zijn opponenten. Leugens worden tevens dusdanig uitgekozen dat het slachtoffer wel haast moet reageren om de eigen reputatie te kunnen handhaven. Kenmerkend is dat de troll op een gegeven moment juist zijn tegenstanders beschuldigt van trolling.

Negeren
Een internet-troll pak je aan door deze consequent te negeren. “Dont feed the troll” is de remedie, want als de troll geen respons krijgt zal hij geen rol van betekenis kunnen spelen,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here