Hoe wij een oorlog in worden gemanipuleerd

0

Waarom we niet moeten geloven wat er ‘in de krant’ staat..!!

Op 10 oktober 1990 zorgt de emotionele getuigenis van het Koeweitse meisje Nayirah voor de start van de eerste Golfoorlog. Nayirah verklaart dat Iraakse soldaten in Koeweit baby’s uit de couveuses halen en ze op de koude ziekenhuisvloer voor dood achterlaten. De getuigenis blijkt achteraf volledig nep. Nayirah is ingehuurd door een pr-agentschap uit de Verenigde Staten. In onderstaand college vertelt professor Hamelink waarom de waarheid altijd als eerste sneuvelt in een oorlog.

Bevolking bereidwillig maken tot oorlogvoering

Kijk eerst naar het emotionele-NEPverhaal van deze Nayirah.. De wereld ging plat, om dit bedenksel van o.a. George Bush sr. Nayirah al-Ṣabaḥ, zoals ze voluit heet, was een 15-jarig meisje uit Koeweit, dat in blog oktober 1990 getuige zou zijn geweest van de moord op baby’s in couveuses in een ziekenhuis in Koeweit, door soldaten van Sadam Hoessein, de Iraakse dictator. In dit verslag voor het Amerikaanse congres, diende haar verklaring bij te dragen, bij rechtvaardiging voor een oorlog tegen Irak en ‘herovering’ van Koeweit in de 1991 Golfoorlog.

Leugens verkondigen als ultieme waarheid

Het meest indringende is natuurlijk de geloofwaardigheid van haar verhaal en sinds de onthulling van de manipulatie en fraude achter dit verhaal, is het filmpje een voorbeeld geworden, van hoe we wereldwijd door politiek en journalistiek worden besodemieterd. Het was een plan van PR-bedrijf Hill & Knowlton en werd goedgekeurd door president George Bush sr. Meer dan 700 televisiestations in de VS zonden het door Hill & Knowlton geregisseerde filmpje uit, dat kant en klaar werd aangeleverd, gemonteerd en wel.. Tussen de 35 en 53 miljoen Amerikanen hebben dit filmpje waarschijnlijk direct gezien, nádat het door deze PR-mensen was rondgestuurd.
Het gevolg was dat in de Amerikaanse Senaat maar liefst 7 senatoren het filmpje citeerden in hun motivatie om de (eerste) oorlog tegen Sadam goed te keuren. En natuurlijk was het president George Bush sr. die in de weken erna, niet zou nalaten het filmpje te noemen, wanneer hij daar baat bij dacht te hebben. Achteraf is gebleken dat Nayirah al-Ṣabaḥ  de dochter was van de Koeweitse ambassadeur die het verzonnen verhaal had ingestudeerd om het aan de wereldpers te vermelden.

Het is slecht één van de vele propaganda-verhalen die pas veel later in de openbaarheid komen, wanneer de wereld al gewend is aan de resultaten die de fraude hebben opgeleverd. De vraag is natuurlijk, waarom er geen nationale woede opsteekt, als blijkt dat we door de Amerikanen, die we zo hoog hebben zitten, zijn besodemieterd en bedrogen..?

Manipulatie is de ‘normaalste zaak van de wereld’

In de media wordt regelmatig verwezen naar het fenomeen ‘spindoctoring’: adviseurs van Tweede Kamerleden of ministers, die zich bezighouden met het imago van hun politicus en proberen deze politicus zo positief mogelijk in de media te laten komen. Het imago van politici wordt namelijk steeds belangrijker. Een goed voorbeeld hiervan is oud-minister Ella Vogelaar, die volgens velen in interviews slecht overkwam en zichzelf slecht presenteerde. Zij zou om die reden na een jaar ministerschap worden vervangen door iemand anders. Zij miste kennelijk een goede spindoctor.

Maar op het internationale politieke toneel, in de strijd over ‘welles’ en ‘nietes’ is het ESSENTIEEL geworden voor regeringen en politieke leiders, de media zodanig te manipuleren, dat ze hun politieke verhaal vertellen en simpelweg verkopen. Ook als dat verhaal een leugen is..! Luister en kijk naar het deel van de lezing van dr. Hamelink, dat we interessant vinden in de situatie waar we met z’n allen nu, eind juli 2014, in verzeild zijn geraakt. Een situatie waarbij oprechte nieuwsgaring en objectieve beoordeling essentieel zijn voor politiek, maar vooral voor burgers.. Om niet te zeggen voor ALLE JOURNALISTEN.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here