Zoals herinnerd door professor Franco Berrino, directeur van de afdeling Preventieve en Predictive Medicine van het National Cancer Institute van Milaan, in het boek “La Grande Via”:
“Het is niet waar dat << een calorie slechts een calorie is >> en dat << alleen de vermindering van de calorie-inname, ongeacht andere voedingsstoffen, verantwoordelijk is voor de gunstige effecten van caloriebeperking op de metabole gezondheid en levensduur >>. De kwaliteit van het voedsel dat we eten speelt een fundamentele rol!”
We hebben vaak de neiging om gezond eten te associëren met calorievermindering of een dieet om af te vallen, maar dit is niet het geval.
Het verminderen van calorieën maar het blijven consumeren van geraffineerde en bewerkte voedingsmiddelen zal de gezondheid van ons lichaam niet verbeteren.
Gezonde voeding: wat hebben we nodig
Als er voedingsmiddelen zijn die we moeten vermijden, dan is het duidelijk dat er ook voedingsmiddelen zijn waar we de voorkeur aan geven, die onze voeding kunnen verbeteren en aanzienlijke voordelen opleveren voor onze gezondheidstoestand.
- De vraag die moet worden gesteld, wordt daarom wat ons lichaam nodig heeft om het risico op metabole en niet-overdraagbare ziekten te verminderen.
- Preventie voor mannen en preventie voor vrouwen en kinderen houdt in feite enkele voorzorgsmaatregelen in met betrekking tot voeding.
- Hierbij kan het nuttig zijn om de indicaties te volgen die zijn opgenomen in de Europese code tegen kanker, die goed aansluit bij bredere behoeften op het gebied van voeding.
- Een gezond dieet moet een hoge consumptie van volle granen, seizoensfruit en groenten, gekookt en rauw omvatten;
De consumptie van brood en bakkerijproducten gemaakt met geraffineerd meel moet worden verminderd, waarbij de voorkeur wordt gegeven aan volkoren meel;
In tegenstelling tot brood, geeft pasta, en vooral volkorenpasta, suikers langzaam af, waardoor de glycemie in ons bloed niet te hoog wordt.
Een geldig alternatief blijft ongepolijste rijst, dat wil zeggen rijst zonder kiem;
We vervangen suikerhoudende dranken door fruit- en groentecentrifuges, infusies en kruidenthee, die de spijsvertering bevorderen en vaak ontstekingsremmende effecten hebben;
We verminderen de consumptie van vlees – vooral rood vlees, rijk aan ijzer, dus oxiderend – en van worst, rijk aan vet en zout. Bij het eten van rood vlees is het aan te raden om een lekker plantaardig bijgerecht toe te voegen, dat antioxiderende eigenschappen heeft;
Beperk dierlijke producten;
- Wissel koemelk af met soja- of rijstmelk;
- Beperk industriële producten, rijk aan vetten, suikers en zout.
- Om veel te variëren met onze dagelijkse voeding, om te voorkomen dat we altijd hetzelfde voedsel eten.
Gezonde voeding: verander geleidelijk
- Drastische diëten, onmiddellijke veranderingen, kunnen traumatische effecten hebben op ons lichaam en onze psyche.
- Daarom is het niet aan te raden om je eetpatroon van de avond naar de ochtend te veranderen, ons lichaam moet er geleidelijk aan wennen.
Als we bijvoorbeeld niet gewend zijn veel groenten, peulvruchten of volle granen te consumeren, kunnen we de volgende dagen last krijgen van darm- en spijsverteringsstoornissen.
Dit doet ons begrijpen dat een gezond dieet constant moet worden gevolgd, niet afwisselend, en moet worden geassocieerd met het zoeken naar kwaliteitsvoedsel en -producten, dagelijkse lichaamsbeweging en een aanleg voor verandering.