Honger neemt epidemische vorm aan in de Verenigde Staten

0

Voedselonzekerheid voor 49 miljoen Amerikanen

Als het met de economie écht steeds beter gaat, waarom weten bijna 50 miljoen Amerikanen dan niet of ze de volgende dag nog wel voldoende te eten hebben?

In 1854 constateerde Henry David Thoreau dat een groot deel van de Amerikaanse bevolking een leven leidde van stille wanhoop. Hetzelfde kan gezegd worden van deze tijd. In het Amerika van vandaag de dag sleept een snel groeiend aantal gezinnen zich van dag tot dag en van maand tot maand voort in steeds groter wordende armoede.

Snel dalende middenklasse

Negentig procent van de beroepen in de VS betalen een gemiddeld loon van minder dan $ 35.000 per jaar en degenen die daadwerkelijk werken zijn beter af dan de miljoenen Amerikanen die geen www.gewoon-nieuws.nl/ baan kunnen vinden. Sinds de laatste recessie is de werkgelegenheid in Amerika redelijk op peil gebleven, maar het gemiddelde inkomen van de huishoudens is gedurende vijf jaar op rij gedaald.

Ondertussen blijven de rekeningen omhoog gaan en beginnen de kosten van voedsel en levensonderhoud in een beangstigend tempo te stijgen. Familiebudgetten worden almaar kleiner en steeds meer mensen vallen dagelijks uit de middenklasse weg en hebben minder en minder te besteden. Een nieuw rapport van “Feeding America”, het grootste netwerk van in de VS opererende voedselbanken, zegt dat 49 miljoen mensen in voedselonzekerheid verkeren. Ongeveer 16 miljoen ervan bestaan uit kinderen. Het is een stille epidemie van honger waarover de mensen in de rijkere gebieden niet veel te horen krijgen, maar wel zeker zéér reëel is.

Mainstream media: ‘het gaat steeds beter’

“De mainstream media en politici blijven maar herhalen dat de dingen “steeds beter” worden, wat misschien waar is voor “Wall Street”, maar zéker niet geldt voor tientallen miljoenen Amerikanen”, zegt Craig Gundersen, hoofdonderzoeker van het rapport. “Niets wordt steeds beter en laten we alsjeblieft stoppen met praten over het einde van de Grote Recessie totdat we ervoor gezorgd hebben dat de aantallen mensen die in voedselonzekerheid leven drastisch omlaag zijn gegaan. Vanuit mijn perspectief zijn we nog steeds in de greep van de Grote Depressie en zitten we er nog middenin”, aldus Craig Gundersen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here